Název "dosa" označuje křupavé tenoučké placky - palačinky ze slaného těsta, které se vyrábí z rýže a černé čočky (urad). Spolu s "idli" patří k typickým jídlům jižní Indie. Tyto dosy se plní nejčastěji zeleninou a jí se ráno k snídani i jako lehká svačina. "Masala dosa" znamená doslova dosa plněná směsí. V tomto případě se jedná o brambory, cibuli a různé koření, jehož důležitou součástí je hořčičné semínko.
Příprava těsta na dosu není složitá, ale trvá delší dobu. Protože jak čočku tak i rýži je potřeba namočit, rozdrtit a nechat přes noc fermenovat. Z tohoto řídkého těsta se pak vytvoří velmi tenká placka, která se peče na rozpálených železnách plotnách. Hotová dosa se naplní směsí zeleniny a buď přeloží na poloviny nebo sroluje a ty nejdelší dosy dosahují délky i třičtvrtě metru (viz foto).
Běžnou přílohou masala dosy je sambar — zeleninová směs červené barvy a kokosové čatný — polotekutá pasta vyrobená z kokosu, čočky, zelených čili papriček a koriandru.
Jak vyrobit dosu
Já sám dosu nikdy nevařil, tak jen přikládám recept od odborníků na slovo vzatých.
Dosa
- 1 1/2 šálku rýže
- 1/2 šálku urad dalu
- sůl dle chuti
- olej
- Rýže a černá čočka se namočí na několik hodin do vody.
- Pak vše rozdrtíme na jemnou pastu.
- Smícháme a přidáme sůl s vodou a vyrobíme řídké těstíčko, které necháme při pokojové teplotě přes noc.
- Na rozehřáté plotně nebo pánvi rozetřeme těsto a opečeme. Těsto musí být možné na pánvi rozetřít, aby bylo velmi tenké.
Masala náplň
- 2 velké brambory
- 1 střední cibule (nakrájená)
- 1/2 lžičky žlutého půleného hrachu
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1-2 zelené chili papričky
- kari lístky (curry leaves) nebo čerstvá nať koriandru
- 1 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- Na oleji nebo másle osmahneme hořčičná semínka, hrášek, cibuli a ostatní koření.
- Až cibule zezlátne, přidáme vařené brambory a vše promícháme.
- Touto směsí plníme dosu.
Recept na dosu
- 1 1/2 šálku rýže
- 1/2 šálku urad dalu
- sůl dle chuti
- olej
- Rýže a černá čočka se namočí na několik hodin do vody.
- Pak vše rozdrtíme na jemnou pastu.
- Smícháme a přidáme sůl s vodou a vyrobíme řídké těstíčko, které necháme při pokojové teplotě přes noc.
- Na rozehřáté plotně nebo pánvi rozetřeme těsto a opečeme. Těsto musí být možné na pánvi rozetřít, aby bylo velmi tenké.