Indická kuchyně

indická kuchyně

Pikantní a rozmanitá

Indie je velká země a stejně rozmanitá a originální je i její kuchyně. Obecně pro indická jídla platí, že se pro přípravu používají čerstvé suroviny — zelenina, mléko a jogurt, kokos i drůbež a ryby. Indická kuchyně je typická používáním velkého množství koření a převahou vegetariánských pokrmů.

Základem bývají omáčky se zeleninou, množství luštěnin a výborná rýže či placky.

Vyzkoušejte třeba severoindické thálí – menu mnoha hustých omáček, luštěnin, placek a rýže.

Na jihu Indie určitě ochutnejte velké a křupavé placky dósa, knedlíčky idli nebo ostré kokosové omáčky s rybami.

Pokud nemáte možnost ochutnat originální indické jídlo, jen hledáte recepty nebo inspiraci pro vlastní indickou kuchyni, navštivte některou z četných indických restaurací u nás.

Pozor, indické pokrmy mohou být obvykle velmi pálivé a ne každému může typická chuť a  množství koření vyhovovat.

Pojďte se mnou na trh. Pro trochu toho koriandru, mango a ryby na špejli

Mám rád tržnice. Nemyslím tím rádoby farmářské trhy a už vůbec ne sterilní a nudné hypermarkety. V Indii fungují trhy jinak. Indické tržnice jsou velmi živé a barevné. Je to něco, co vás nikdy nepřestane udivovat šíří nabídky a hlavně energií, která tu panuje.
A ještě než se zeptáte, rovnou vám odpovím: “Ne, pečené netopýry jsem tu nikdy neviděl ani nejedl.”
Číst více
Na tahu po manipurských nelegálních hospodách Pavel Hodál 10. 2. 2020
Hospody a nálevny nejsou v Manipuru označené. Vládne tu totiž částečná prohibice. Buď vás tam vezme někdo, kdo ví, co hledá, nebo na ně narazíte náhodou. Na venkově to není problém, jsou všude. Ve městě mě tam zavedl místní průvodce.
I když sám nepiju, bylo zajímavé pozorovat atmosféru tolik odlišnou od zbytku Indie.

Červené zuby za pár rupií - betel je v Indii stejně legální droga jako třeba tabák

Najdete je na všech indických ulicích. Malé stánky, kde lze koupit a legálně vyzkoušet jednu z nejrozšířenějších drog světa. Betel. O indické zálibě v jeho žvýkání svědčí červené šplíchance slin na chodnících a zejména pak zabarvené a zkažené zuby jeho uživatelů.
Po prvním soustu se závisláky určitě nestanete. Co vede lidi k tomu, že betel žvýkají?
Číst více
Na exkurzi v indické nelegální palírně alkoholu Pavel Hodál 1. 1. 2020
Alkohol si ve státě Manipur oficiálně nekoupíte. Je to „suchý stát“. Na většině jeho území je vyhlášená prohibice. Jenže tak nějak polovičatě. Ve skutečnosti se tu prodává doslova na každém kroku. Jen vědět, kde hledat.
Na ilegální palírny jsem samozřejmě narazil také. Proces výroby alkoholu z rýže je překvapivě jednoduchý a po staletí se nezměnil.

Vaříme indickou kuchyni - co si pořídit za koření

Nikdy bych netušil, že mi bude chutnat lilek s chilli papričkami, připraveno v poměru 1 ku 15. Tedy jeden lilek k patnácti chilli papričkám. Skutečně se mi však stalo a byl to úžasný kulinářský zážitek. Jde jen o to vybrat ty správné přísady a hlavně se v nich dobře vyznat.

Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti nám nabízí indická kuchyně co se týče koření.
Číst více

Na rybách v Indii

Při putování jižní Indií narazíte dříve či později na malé rybářské vesničky. Brzy ráno se na břehu moře shromažďují skupiny rybářů. Společně vytahují obrovské sítě, které byly přes noc v moři.
Číst více

Dáte si jogurtové lassi?

Co takhle dát si trochu lassi? Je to jedna z mála věcí, které mi tu doma chybí. Lassi je tradiční indický nápoj. Vyrábí se z jogurtu smíchaného s vodou a se špetkou koření. V parnu indického léta výborně osvěží.
Číst více

Nejlepší talíře na světě jsou z banánovníkových listů

Už několik dní se stravuji v londýnských bufetech. A pokaždé produkuji při každé večeři ohromné množství odpadu. Plastové talíře, papírové krabičky na jídlo, jednorázové příbory. To vše končí po večeři v odpadkovém koši.
S lítostí vzpomínám na čerstvé a nádherně zelené banánovníkové listy, na kterých servírují jídlo v jižní Indii.
Číst více

Ochutnejte koule na kravěncích. Jsou výborné

Posbíráme několik čerstvých kravěnců, smícháme s nařezanou slámou nebo senem. Vzniklou hmotu natvarujeme do podoby placky o průměru zhruba 20-30 cm. Zručně ji připleskneme na nejbližší volnou plochu, na zem, na zítku nebo zeď. Ve chvíli, kdy je placka suchá a sama odpadne, je topivo skoro hotovo. Zbývá už jen málo. Aby kravěncové placky nezapáchaly, velmi prudce se nahřejí nad plamenem. Nesmí však vzplát. Žár z nich vypudí zápach a placky jsou připraveny ke skladování či prodeji.
Číst více

Indické placky a placičky

Indický chléb je placatý. Ale není placka jako placka. Má mnoho tvarů a chutí. Názvy i způsob přípravy se mnohdy liší v rámci jihovýchodní Asie i samotné Indie. Každá z placek se jí jako příloha k jiným jídlům a v jinou denní dobu. Pokud si v indické restauraci nebudete jistí, co si objednat, sepsal jsem tu pro vás malý přehled.
Číst více